Hírek

Sikeresen zárul a Beszédórák első éve

“A nagyok semmit sem értenek meg maguktól, a gyerekek pedig belefáradnak, hogy örökös-örökké magyarázgassanak nekik.” -mondja Saint Exupéry Valahogy így érezhetik magukat azok a nem beszélő, vagy a beszédükben akadályozott gyerekek is, akiknek fogyatékosságuknál fogva nehézségei akadnak a szavakkal.
Sikeresen zárul a Beszédórák első éve

Éppen ezért azon tanakodom, én mit tennék, ha nem tudnám elmondani, ha valamire szükségem van, ha bánt vagy éppen fáj valami. Úgy hiszem, először is nagyon dühös lennék, aztán elkeseredett, mert senki sem értené, mi a bajom. Aztán belegondolok, hogy mi történhetne, ha valami létfontosságú dolog lenne az, amit el kellene mondanom, de mégsem megy. És ettől a gondolattól megrémülök. 

Azért rémülök meg, mert szülő vagyok, egy Down-szindrómás kisfiú anyukája, és pontosan  tudom és látom, hogy mit küzd néha a kisfiam, hogy megértsem. Hallom a sóhajokat, mikor nem értem, amit mondani szeretne, de látom az örömöt is, amikor célba ért a mondanivalója. Hát, így haladunk lassacskán a beszélők galaxisa felé, ami ha nem is fényévekre, de biztosan néhány naptári év kemény munkájára van még tőlünk. És ezzel nem vagyunk egyedül.

Ezért döntöttünk tavaly nyáron úgy, hogy sok gyereknek szeretnénk még kinyitni a világot, és szeretnénk hozzájárulni kommunikációjuk fejlesztéséhez. A szakember adott volt, aki már a nyári táborunk alatt jó érzékkel vette észre azokat a beszédbeli változásokat, amelyeket az éneklés és dalok által sikerült elérni a gyerekeknél. Tovább gondoltuk, hogyan tudnánk ezt folyamatosan biztosítani a számukra, hogy az eredmény még látványosabb legyen. Kidolgoztuk a programot, már csak az anyagi források kellett hozzá megteremteni. Belevágtunk hát mindenbe lehetőségbe, ami csak szembejött. Elsőként a Pécsi Közösségi Alapítvány SWIMATHON adománygyűjtő kampányához csatlakoztunk, ahol a szükséges költségek egy részét össze is tudtuk gyűjteni. Pályáztunk továbbá az E.ON társadalmi felelősségvállalás pályázatára, ahol szintén támogatásra talált projektünk. Az elmúlt tanévben így összesen  27 csoportos órát, 24 magánórát és 2 integrált családi napot szerveztünk a projektnek köszönhetően. Ám a Beszédórákon nemcsak a szavakat csalogattunk elő, de figyelmet, csapatmunkát, koncentrációt, feladattudatot, valamint beszéd-és légzéstechnikát is tanultak a gyerekek.

A programot folytatni kell, mert bár az eredmények magukért beszélnek, csak kis lépésekben, folyamatos és kitartó munkával lehet igazán szép eredményekről beszámolnunk. Értük és magunkért,  hogy megértsük őket, hogy ne legyenek kiszolgáltatott helyzetben, mert ahogy csúnyán szoktuk mondani: néma gyereknek, még az anyja se érti a szavát.